
Vand, Energi og Industri
Natur
Vores team af biologer og ingeniører har solid erfaring med natur og miljøopgaver og bidrager med projektløsninger af høj faglig kvalitet. Vi løser opgaver i tæt dialog med kunden for at sikre en fælles forståelse, og vi samarbejder om at udvikle holdbare og langsigtede løsninger, som sigter på at opnå de bedste biologiske værdier.
Hvert enkelt projekt er unikt, og vi tager derfor altid udgangspunkt i de specifikke forhold i det konkrete projekt. Som en del af naturopgaverne bistår vi med at gennemføre ejendomsmæssige forundersøgelser for at klarlægge berørte lodsejeres holdning til et givent projekt, og vi rådgiver både kunde og lodsejer omkring jordfordeling, erstatning og kompensation.
Udvalgte projekter
Søer og vandløb
Mange vandområder er presset som følge af øget næringsstofudvaskning og øvrig menneskelig påvirkning. Vi har stor erfaring med at genoprette søer og vandløb og rådgiver om at vælge de optimale restaureringsmetoder. Vi udarbejder projekter, der medvirker til at opfylde kravene til vandområdernes målsætning for at skabe bedre levevilkår for dyr og planter og dermed opnå god økologisk tilstand.
Naturgenopretning
Vi hjælper med at løse naturgenopretningsopgaver – både i terrestrisk og våd natur. Vores team repræsenterer alt fra biologiske fagligheder indenfor botanik og fauna til de tekniske fagligheder, der varetager opgaver som hydrologiske beregninger og modellering samt konsekvensvurderinger og dimensionering af f.eks. vandløb og vådområder. I vores naturgenopretningsprojekter forsøger vi at genskabe naturlige forhold, der på sigt medfører mindst mulig vedligeholdelse og mest mulig biodiversitet.
Natura 2000 og væsentlighedsvurdering
Vi har stor erfaring med projekter, der vedrører Natura 2000-områder og kan hjælpe med at kortlægge og overvåge flora og fauna, herunder bilag IV-arter, habitatnatur- og naturtyper samt beskyttede arter på områdernes udpegningsgrundlag.
Miljøvurdering (VVM)
By- og samfundsudviklingen medfører behov for nye store infrastrukturprojekter, som potentielt kan påvirke miljøet. Vi har stor erfaring med at udarbejde miljøkonsekvensrapporter, herunder Natura 2000-vurderinger, myndighedsansøgninger samt natur- og miljøundersøgelser. Vi råder over alle fagligheder, som er nødvendige for at udarbejde miljøkonsekvensvurderinger. Vi går helhedsorienteret til opgaverne og rådgiver undervejs i alle faser af processen.
Biodiversitet
Målet om at bevare eller øge biodiversiteten er en selvfølge i konkrete naturprojekter. Ved vandløbsrestaurering, hvor vi etablerer gydebanker og skaber naturlige hydrologiske forhold, og når vi bistår vores kunder med f.eks. at udarbejde plejeplaner for naturområder, er biodiversitet en væsentlig faktor i den optimale løsning. Men også på de mere tværfaglige projekter som f.eks. byggesager bidrager vores biologer med viden og løsninger med biodiversiteten for øje.
Økologisk årshjul
I mange bygge- og anlægsprojekter spiller biodiversitet en større rolle, end det umiddelbart fremgår af projektmaterialet. Frøer, flagermus, markfirben og hasselmus er blot nogle af de arter, der er beskyttet af lovgivningen – og som kræver, at vi tilpasser planlægningen efter deres livscyklus og aktivitetsmønstre.
For at gøre det lettere at holde styr på, hvornår man må lave hvad, har vi i Sweco udviklet et Økologisk Årshjul. Årshjulet dækker 15 af de mest relevante arter i danske projekter og viser både optimale og sub-optimale tidspunkter for indsatser i løbet af året:
• Hvornår artsbestemte undersøgelser bør gennemføres
• Hvornår afværgeforanstaltninger bør planlægges
• Hvordan man bedst undgår forsinkelser og benspænd i projektet



Rasmus Fuglsang Frederiksen
Chef for Natur, Vestdanmark
Tine Christiansen
Chef for Natur, Østdanmark